Yazı: Çocuklar İçin İngilizce Eğitim Yöntemleri

Çocuklar İçin İngilizce Eğitim Yöntemleri

İzmit ilinde birçok ailenin yabancı dil arayışında olması, yabancı dil eğitimi veren kurumların aklına şu soruyu getirmiştir; “en etkili şekilde çocuklar için İngilizce eğitim yöntemleri nelerdir?” Dünyanın genelinde İngilizce hakimdir. Bundan dolayı Türkiye’deki aileler en erken yaşlardan itibaren çocuklarının ikinci dil olarak İngilizce öğrenmesini isterler. Ancak dil öğrenmenin ideal yöntemi nedir?, dil eğitimine başlamak için ideal yaş aralığı nedir? veya çocuklar aynı anda iki farklı dil öğrenebilirler mi? şeklinde sorular aileler tarafından merak edilir.

İngilizceye Başlamak İçin İdeal Yaş

Öğrenmenin yaşı yoktur. Ancak bazı becerilerin daha profesyonel gelişmesi için belirli yaş gruplarının daha hızlı öğrenme kabiliyeti vardır. Bu konuda yapılan araştırmalara göre çocuklar 7 yaşına gelene kadar dil yeteneğini geliştirmeye yarayan sinirlerin daha etkin çalıştığı gözlenmiştir.

Öğrenme ve yetenek edinme için tercih edilen yaş aralığı 3 ve 7 yaş aralığı olmalıdır. Eğer bir çocuk 7 yaşından önce yeni bir dil ile tanışırsa bu dili ana dili kadar rahat ve kolay konuşma şansı yakalar. Farklı bir araştırmada ise, 3 ile başlayan öğrenme yaşının 13’e kadar çıkarılabileceği öngörülüyor.

Bunun nedeni ise her dilin kendine göre aksanı olması bunu doğru bir biçimde yerleştirebilmek için daha ileri yaşların beklenmesi gerektiğine yönelik düşüncedir. Ancak yeni bir dil öğrenmek için 13 ve sonrası yaşların beklenmesi çoğu çocukta eksik öğrenmeyi beraberinde getiriyor.

Çocuklar İçin İngilizce Eğitim Yöntemleri

Çocuklar İçin İngilizce Eğitim Yöntemleri

0-3 Yaş Arası İngilizce Öğrenme Yöntemleri

Çocuklar bu yaş grubunda iken öğrenime en açık olduğu dönemleridir. Bundan dolayı tüm duyular kullanılarak öğrenme sağlanabilir. İngilizce olarak renkli, dikkat çekme oranı yüksek, farklı figürler kullanılmalıdır. Motor becerilerini geliştirecek oyuncaklar İngilizce seslendirilerek çocuğa ulaştırılmalıdır. Çocuğu uyuturken söylenilen ninni veya günlük hayatınızda ona söylediğiniz herhangi bir şarkı İngilizce söylenmelidir. İzleyecekleri çizgi filmlerin seslendirmeleri İngilizce olmalıdır. Hayvanların ve çeşitli nesnelerin İngilizce isimleri ile tanıtımı yapılabilir.

3-6 Yaş Arası İngilizce Öğrenme Yöntemleri

Çocuk, artık verilen komutları anlamaya başlar. Öğrenme merakı bu dönemde yüksektir. Bundan dolayı çok soru sorar. Zeka gelişimi açısından en nemli dönemdir. El becerileri bu dönemde artış gösterir. O yüzden yapılan ürünler İngilizce ile desteklenebilir. İngilizceyi hayatın içinde sürekli olarak kullanabilir evreye ulaşır. İngilizce oyun gruplarına katılım sağlanabilir. İngilizce soru- cevap oyunları oynanabilir. Son olarak, İngilizce eğitim kitlerinden yararlanılabilir.

Bu dönem genel olarak okul öncesi dönem olarak adlandırılır. Temel becerilerin artması çocuğu aynı zamanda okul hayatına hazırlar. Aile içinde ana dil kullanımı elbette yapılacaktır. Ancak ikinci bir dil ile aktif şekilde kullanılırsa çocuğun öğrenme sürecine çok katkı sağlar. Çocuk, eğitim hayatına atıldığı zaman yeni dil öğrenmesi aşamasında zorlanmayacak, onun için tekrar niteliği taşıyacaktır.

Çocuklar İçin İngilizce Eğitim Yöntemleri

Çocuklar İçin İngilizce Eğitim Yöntemleri

6-8 Yaş Arası İngilizce Öğrenme Yöntemleri

Somut işlem evresinin hakim olduğu bu aşamada, çocuklar neden-sonuç, zaman-mekan gibi ilişkileri kavrayabilir. Okuma yazma öğrendikten sonra , pratik dört işlem bilgisi ve saat bilgisi edinilir. Sorumluluk hissi bu dönemde kazanılır. Sürekli devam edebileceği bir İngilizce kursu yada özel ders alması için uygun döneme girmiştir.

Temel seviye düzeyinde İngilizce kısa romanlar, hikayeler veya çocuklara uygun çizgi karikatürler okunabilir, çizgi filmler veya animasyonlar izlenebilir. Ev içi konuşmalarında veya günlük hayatta yapılan belirli başlı işler yapılırken ana dil yerine İngilizce kullanılabilir. “Teşekkür ederim, eline sağlık, geçmiş olsun, özür dilerim, affedersiniz” gibi kalıplar kullanılırken İngilizce seslendirilerek pratik kazanılabilir.

Bilgi için sizi arayalım?
Benzer Makaleler
Yorumlar