Yazı: Yabancı Dil Öğrenirken Oyunun Önemi Nedir?

Yabancı Dil Öğrenirken Oyunun Önemi Nedir?

Çocuklara bir şeyi yapmayı sadece söz ile ifade ettiğimizde kalıcı bir etki oluşmadığını fakat aynı ifadeyi oyun becerileri üzerinden aktardığımızda, elde etmek istediğimiz sonucun hem çok daha hızlı hem de çok daha kalıcı bir şekilde gerçekleştiğini görmekteyiz. Oyun ile öğrenme biçimi, yabancı dil öğretiminde de sıkça tercih edilen bir yöntemdir.

Bunun sebebi, çocukların oyun oynarken aldığı zevk ile öğrendiği tüm bilgileri daha net kavrayabilmesi, görsel, işitsel, ve sosyal bir şekilde öğrendiği bu bilgileri hafızasında uzun yıllar boyunca tutabilmesidir. Bu avantajların yanı sıra, oyun oynayarak bir şeyler öğrenme hissi, çocuğa yabancı dil öğrenmekten korkmamasına, bu eylemi eğlenceli, mutlu bir şekilde öğrenmesine yardımcı olur.

Biz İzmit İngilizce Kursu olarak çocukların severek, dersin içinde aktif bir şekilde rol alarak dil öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu yazımızda sizlere, oyun ile yabancı dil eğitiminin önemini anlatacağız.

Yabancı Dil Öğreniminde Oyunun Çocuklara Faydaları

Yabancı dil öğreniminde oyun yönteminin kullanılması, çocuğa yalnızca bireysel kazanımlar sağlamamakta, aynı zamanda sosyal becerilerini, iletişim gücünü de artırmaktadır. Grup hâlinde, tahtaya çıkarak, el becerileri kullanılarak, konuşularak, yazılarak, rollere girilerek, taklitler yapılarak, arkadaşlarıyla bir ekip çalışmasına girerek ve birçok farklı şekilde oynanan oyunlar sayesinde çocukların kendine duyduğu öz güvenleri artmış olurken sosyal çevresinde de kendini çok daha mutlu, huzurlu ve öz değerinin farkında hisseder. Bu bireysel ve sosyal kazanımları sayesinde yeni bir dil öğrenen çocuk, bu bilgileri istese bile unutamaz ve dil öğrenmeye çok daha hevesli, istekli olur.

Yabancı Dil Öğrenirken Oyunun Önemi Nedir?

Yabancı Dil Öğrenirken Oyunun Önemi Nedir?

Oyun İle Yabancı Dil Öğreniminin Avantajları Nedir?

Birçok çocuğun yabancı dil öğrenmeye karşı olan isteksizliği, yıllarca rutinleşen ve basmakalıp bir hâle gelen ezber yöntemidir. Klasik yöntemlerle, ezberlerle öğrenilen bir dilin çocuklar üzerinde hiçbir etkisi bulunmaz, ani bir öğrenme şeklidir, kalıcılığı olmaz. Hızlı edilen bilgi hızlı unutulur. Fakat oyun yöntemi ile dil öğreniminde çocuklar; aktif bir şekilde öğrenime katıldıkları ve hayatta en çok sevdikleri aktivitelerden biri olan oyunu, öğrenmeyle birleştirdikleri için dil öğreniminde hissettikleri motivasyon artacak, böylelikle yabancı dile karşı olan ön yargıları ortadan kalkmış olacaktır.

Yaygın olan bir Çin atasözü der ki: “Bana söyle, unuturum. Bana ne olduğunu göster, belki hatırlarım. Beni sürece dâhil et, anlarım.” Dil sınıflarında sıralara oturup pasif bir şekilde sadece öğretmenin sözlü anlatımlarını dinleyen çocuklardan yabancı dili öğrenmelerini bekleyemeyiz. Yabancı dil öğrenmeye karşı olan çekimserliklerini bu şekilde artırmış oluruz.

Fakat oyun ile yabancı dil eğitiminde durum böyle değildir, çocukların dersin içinde aktif bir şekilde katılım göstermeleri sağlanır, öğrenimin bizzat içinde bulunurlar, böylelikle öğrendikleri dili benimserler ve öğrenirken sıkılmazlar.

Yabancı Dil Öğrenirken Oyunun Önemi Nedir?

Yabancı Dil Öğrenirken Oyunun Önemi Nedir?

Oyun Oynamak Çocuklara Neler Kazandırır?

Oyun oynamanın çocuklar üzerindeki olumlu etkileri şunlardır:

  • Sorumluluk bilinçleri gelişir.
  • Yaratıcı düşünme gücü artar.
  • Çevresine karşı kendisini ifade etmeyi öğrenir.
  • Öz güveni ve öz saygısı artar.
  • Ekip dayanışmasını ve iş birliği içinde olmayı öğrenir.
  • Sorunları çözme konusunda pratikleşir.
  • Oyun yöntemiyle öğrendiği bilgileri unutmaz, kalıcı öğrenme gerçekleştirir.
  • Oyunda kazanma/kaybetme durumları çocukları sağlıklı bir rekabet duygusuna, başarı için çabalamaya destekler.

Oyun İle Yabancı Dili Öğrenmek Çocuklara Neler Kazandırır?

Çocuklar, kendini rahat ve mutlu hissettiği bir alanda dil öğrenmiş olur. Böylelikle dil öğrenmeye karşı herhangi bir antipati yaşamaz. Oynanılan oyun sayesinde yeni sözcükler ve yeni dil bilgisi kuralları öğrenirler. Öğrendikleri bu bilgileri oyun sayesinde kazandıkları için gerçek hayat ile daha kolay bağlantı kurabilirler. Oyun oynayarak dil öğrenirken bir yandan eğlenirken bir yandan yeni bir şeyler öğrenmek onları motive eder.

Oynanılan oyunların yardımı ile ilk etapta öğrenilmesi güç olabilecek çoğu konuyu bile kolay bir şekilde kavrayabilirler. Oyun sayesinde sadece dinleme değil, konuşma, yazma, okuma gibi farklı duyu organlarını harekete geçirecek yöntemler kullanmış olurlar. Bu sayede derse “tam bir katılım” sağlarlar.

 

Bilgi için sizi arayalım?
Benzer Makaleler
Yorumlar